Cuparea urechilor si codotomia - moft sau necesitate?

Inca din cele mai vechi timpuri cainii din anumite rase  au fost supusi operatiilor chirurgicale de taiere a cozii si cupare a urechilor in scop estetic. Si in zilele noastre exista crescatori care aleg aceste interventii extrem de dureroase pentru a respecta cat mai mult standardul traditional (amputat) al rasei deoarece considera ca personalitatea si infatisarea cainelui este mult mai bine exprimata in acest fel.

Iubitorii de animale in schimb dezaproba acest comportament considerandu-l inuman si inutil intrucat el nu aduce nici un beneficiu animalului in sine ci doar suferinta.

Taierea cozii

Sau codotomia, reprezinta taierea unei treimi din coada cainelui. Operatia se face in prima saptamana de viata a puiului, fara anestezie pe motiv ca segmentul este preponderant cartilajinos ,deci, se presupune ca  puiul nu simte. Scancetele si urletele puiutilor confirma insa contrariul. Daca nu este realizata in prima saptamana de viata codotomia va fi efectuata intre 3 si 5 luni atunci cand catelului I se va putea face anestezie totala.

Cuparea urechilor

Se efectueaza la 10-14 saptamani atunci cand organismul puiutului poate suporta anestezia generala. Dupa operatie puiul va purta bandaje si atele la urechi. Ideal este ca urechile sa ramana in pozitie erecta dupa indepartarea bandajelor si atelelor, insa in majoritatea cazurilor rezultatele nu sunt un success. Ulterior interventiei catelului I se vor administra antibiotice si analgezice deoarece riscul de infectie este ridicat. Rolul acestei interventii este doar estetic. De multe ori cuparea este perceputa ca un eveniment profund traumatic de catre catel, fapt ce ii poate influenta negative dezvoltarea personalitatea.

Argumente PRO

Se presupune ca in trecut cainilor de vanatoare le erau amputate coada si urechile pentru a nu afecta vanatoarea din cauza ranilor, aceasta teorie nu este credibila insa deoarece nu se practica la toti cainii de vanatoarechiar daca actionau pe acelasi teren si in acelasi mod.

De-a lungul timpului, in cazul unor anumite rase, crescatorii au ales codotomia si cuparea urechilor deoarece, dupa parerea lor, animalele pareau mai expresive. Pe acelasi principiu merg si astazi unii crescatori din rasele vizate. In concluzie, amputarea urechilor si a cozii se face din considerente strict estetice.

Argumente CONTRA

Iubitorii de animale considera aceste operatii chirurgicale crude si fara sens si nu sunt departe de adevar. In ambele cazuri, atat al codotomiei cat si al cuparii urechilor,pot aparea o serie deloc neglijabila de complicatii la anestezie, hemoragii, infectii, dureri s.a.m.d.

Cainii sunt private de segmente importante ale corpului care ii ajuta in comunicarea cu stapanul dar si in mentinerea echilibrului si la inot. Coada si urechile unui caine pot exprima o multime de emotii iar amputarea lor provoaca durere si suferinta animalului.

Stapanii care doresc sa apeleze la astefel de operatii pentru cainele lor ar trebui sa se gandeasca foarte bine inainte. Cainele este prietenul omului si nu un accesoriu pe care il putem modela dupa mofturile noastre,  este un suflet, nu trebuie sa il tratam ca pe un obiect.

Niciun iubitor de animale nu ar alege aceste operatii care provoaca doar durere si suferinta si au doar rol estetic.

Cadru legislativ

Legal, in majoritatea, statelor din Europa, codotomia si cuparea urechilor este interzisa, cainii astfel “operati” nefiind acceptati in expozitii. In Romania legea interzice aceste practici deoarece sunt foarte crude si sunt considerate maltratare a animalului.

Trendul pe care se merge acum este de anticupare si codotomie, speram ca in viitor sa nu mai avem caini retusati. Intr-adevar, in cazul unor urgente medicale imediate, amputarea cozii sau croparea unei parti a urechii afectate sunt permise.

Arata comentarii

Comentariile sunt inchise.