Ingrijirea ochilor la caini – Ceva de gandit si intrebat medicul veterinar currant
Urmati acesti cativa pasi pentru a va asigura ca prietenul dvs cel mai bun isi va mentine sanatatea si sclipirea din ochi:
1. La o prima privire
Luati cainele intr-o zona bine luminata si uitati-va atent la ochii lui. Acestia ar trebui sa fie clari si luminosi, iar zona din jurul ochilor trebuie sa fie de culoare alba. Pupilele lui trebuie sa fie egale si nu ar trebui sa lacrimeze sau sa existe acumulari sau vreo crusta in colturile ochilor.
2. O privire mai atenta
Cu degetul mare, trage usor de pleoapa inferioara a cainelui tau si uita-te la mucoasa. Ar trebui sa fie de culoare roz, nu rosie sau alba.
3. La ce sa fii atent
Urmatoarele semne pot aparea atunci cand este ceva in neregula cu unul sau cu ambii ochi ai cainelui tau. Vezi daca:
Are acumulari sau cruste in colturile ochilor
Lacrimeaza
Blanita din jurul ochilor se coloreaza de la lacrimi
Are rosu sau alb in jurul pleoapelor
Se schimba culoarea ochilor sau sunt incetosati
A treia pleoapa este vizibila
Pupilele sunt inegale.
4. Curata-i usor ochii
Poti sa ii curati usor ochii cu un tampon de vata umeda. Sterge-i ochii la exterior, incepand in cotul ochiului si fii atent sa nu ii atingi globul ocular, nu vrei sa ii zgarii retina. Daca observi ca prietenul tau lacrimeaza in mod constant sau are acumulari la cotul ochilor, te rugam sa consulti medicul veterinar. Animalul tau de companie poate avea o infectie.
5. Controlul ochilor
Rasele de catei cu blana lunga pot suferi usor leziuni oculare, daca lookul lor nu este ”imblanzit”. Folosind un foarfece cu varfuri rotunjite, taie cu grija parul din jurul ochilor cainelui tau pentru a-i mentine o vedere clara si pentru a preveni intrarea firelor de par in ochi si zgariatul acestora. Sapunurile si medicamentele topice pot fi foarte iritante. Asigura-te ca protejezi ochii cainelui inainte de baie sau foloseste un sampon special formula ”fara lacrimi” pentru zona capului.
6. Cateii si masinile
Nu exista catel pe lumea aceasta care sa nu iubeasca sa priveasca lumea de la fereastra masinii. Insectele pot fi extrem de periculoase pentru ochii cainilor, mai ales ca acestea pot produce si leziuni de lunga durata. Deschide doar partial fereastra masinii cand esti cu animalul tau de companie la plimbare. Vantul, poate, de asemenea sa usuce ochii cainelui, ceea ce poate produce iritatii si infectii.
7. Este in gena sa
Fa un pic de cercetare si vezi daca rasa cainelui tau este predispusa la afectiuni oculare, cum ar fi glaucomul sau atrofia retiniana progresiva. Desigur, medicul veterinar ar trebui sa verifice sanatatea ochilor cainelui tau la vizita pe care o faceti anual, dar stiind deja daca exista posibilitatea sa apara unele probleme mostenite, va va fi mai usor sa va luati masuri de precautie importante.
8. Observa comportamentul cainelui tau
Observa comportamentul cainelui tau. Daca obisnuieste sa se frece in zona ochilor, poate fi un semn de eventuale probleme. Mergi la medicul veterinar pentru a te asigura ca prietenul tau va ramane cu ochii luminosi si sanatosi.
PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT.
— Doctor Udvary Margareta, VET PRAX, Turda.