Sfaturi utile pentru cresterea cainelui

Cu totii putem avea un caine insa doar putini dintre noi (din pacate) putem avea intr-adevar grija de el. In cele ce urmeaza va vom prezenta cateva sfaturi de baza pentru buna crestere a patrupedului.

  • CAINII NU SUNT OAMENI – Asta este primul si cel mai important lucru pe care trebuie sa ni-l amintim ori de cate ori interactionam cu patrupedul.
  • DECI, AU NEVOI DIFERITE – Majoritatea stapanilor de caini sunt tentati sa ii tarateze pe acestia ca pe membrii ai familiei – lucru total gresit. Este normal sa te atasezi de caine dar este un gest egoist sa ii negi nevoile specifice lui si sa ii atribui nisite „nevoi” imaginare care nu au nico legatura cu regnul din care face parte. Cainele se raporteaza la oameni cum se raporteaza lupul la haita, omul, de cele mai multe ori, se raporteaza (eronat) la caine ca la un alt om. De aici apar majoritatea problemelor comportamentale ale patrupezilor.

NEVOILE CAINELUI SUNT :
1. EXERCITII SI RUTINA

2. SEF DE HAITA

3. AFECTIUNE PRIMITA PE MERIT

  • CAINELE TREBUIE PLIMBAT MINIMUM DOUA REPRIZE A 45 MINUTE IN FIECARE ZI – Plimbarea nu este un moft ci o necesitate, cainii nu sunt fiinte sedentare. Plimbarea (realizata corect) este cel mai puternic mod de apropiere intre tine si cainele tau. Majoritatea problemelor comportamentale ale cainilor sunt date de faptul ca nu au energia consumata.
  • CONSECVENTA – Atat tu cat si membrii familiei tale si persoanele cu care intra in contact trebuie sa urmeze aceleasi reguli si limite.
  • AFECTIUNEA PRIMITA INTR-UN MOMENT NEPOTRIVIT DUCE LA UN COMPORTAMENT SI O MINTE INSTABILA – Momentele de afectiune dintre tine si caine trebuie sa aiba loc doar dupa ce si a facut exercitiile si a mancat. Afectiunea trebuie sa vina ca o recompensa doar dupa ce patrupedul a ascultat o comanda sau a adoptat o atitudine calma si supusa.
  • MIROSUL, VAZUL SI AUZUL – Cand intalnesti un caine pentru prima oara lasa- l intai sa te miroasa si abia apoi stabileste contact vizual cu el sau vorbeste-i.
  • RASA NU INSEAMNA DESTIN – Cel mai important este nivelul de energie. Deci nu exista neaparat rasa compatibila cu tine ci nivel de energie compatibil cu al tau si cu stilul tau de viata.
  • CAINELE ARE NEVOIE DE UN LIDER – Daca nu stii sa fii tu liderul de care are nevoie atunci va prelua el aceasta misiune. Liderul de haita este cel care conduce plimbarea (deci pozitia cainelui obedient este la pas nicidecum in fata stapanului)
  • CAINII SE PLICTISESC LA FEL CA SI OAMENII – Joaca-te cu el! Gaseste activitati comune care sa-i stimuleze dorinta de interactiune si care ii pot promova rutine comportamentale pozitive.Poate cel mai important sfat este sa MERGI LA DRESAJ SI TU, NU DOAR CAINELE. Tine cont ca o „masina” are deja tot ce ii trebuie pentru a rula pe sosea, soferul este cel care are nevoie de sprijin.  

 

Arata comentarii

Comentariile sunt inchise.